N-ai auzit de Ahmed, nu? Poate doar de varianta terorista prezentata de Jeff Dunham. Dar aici nu vorbim de showuri cu papusi si ventriloci ci vorbim de natura, despre Ahmed regele elefantilor din Marsabit. Si hai sa vedem de ce a fost numit asa.
Mai intai, Ahmed, era un elefant gazduit in parcul national din Marsavit, Kenya. A devenit cunoscut undeva prin anii 70, cand aparent o scrisoare deschisa trimisa catre Jomo, presedintele Kenyei, i-a acordat elefantului drepturi speciale. Mai exact, a beneficiat de o garda permanenta de doi soldati care l-au pazit pana la sfarsitul vietii sale, in 1974.
Se presupune ca avea cam 65 de ani cand a sucombat si in urma autopsiei, s-au gasit gloante de la pusti vechi in corpul sau, demonstrand ca fusese atacat de braconieri.
A fost numit Regele Elefantilor, pentru coltii sai. Acestia ar avea 3 metri si 65 de kg (fiecare dintre ei). Tot prin 1970 a aparut si in vreo trei filme, in seria „The American Sportsman”, in „The Search for Ahmed”, si un documentar francez, despre munca conservationistului Iain Douglas-Hamilton.
Sunt mai multe legende despre elefantul Ahmed, nu se sti cate dintre ele sunt insa si adevarate. Ca de exemplu, faptul ca deseori era insotit de doi elefanti mai tineri, care il aparau. Sau ca nu putea urca un deal cu fata, din cauza lungimii coltilor si urca cu spatele. O parte adevarata este insa ca a fost vazut odihnindu-si capul, sustinut de coltii infipti in pamant.
In ziua de astazi, scheletul sau a fost conservat si expus la Muzeul National al Kenyei, din Nairobi. Exista de asemenea si o reproducere a sa, in marime naturala, tot la acel muzeu.
De asemenea, urmasii lui cutreiera pana in ziua de astazi terenurile rezervatiei naturala Marsabit.
Din fericire, el a murit din cauze naturale, ca si Tim de altfel, spre deosebire de alti elefanti cu ditamai coltii, cum ar fi elefantul Satao, ucis de un jegos de braconier.
Ahmed, regele elefantilor din Marsabit ramane insa un bun national al Kenyei si in memoria oamenilor din intreaga lume.
Imagini cu el pot fi vazute:
De altfel, aceste articole mi-au servit si ca surse de inspiratie/ research.