4 Ore-Săptămâna de lucru, de Tim Ferris este o carte ce prezintă niște concepte extrem de interesante. Ediția originală a apărut în 2007 iar în România a apărut în 2016 la editura Act și Politon.
Cartea este structurată în circa 8 capitole, de la prefață până la fiecare pas pe care îl ai de făcut ca să îți schimbi viața, dar hai să vedem mai exact despre ce este vorba.
#sinopsis 4 Ore-Săptămâna de lucru
Titlul sună excepțional de bine, normal și te împinge deja să te visezi. Cine naiba nu ar vrea să muncească doar 4 ore de muncă pe săptămână? Desigur, cu aceleași rezultate financiare, ba chiar mai multe.
Se poate ajunge acolo? Cartea zice că da, eu nu sunt încă sigur dar e normal să fie așa. Ideea de bază este că această carte este o carte de time management, în direcția asta te duce. Practic, îți prezintă idei și metode de eficientizare a timpului. Nu te învață să stai degeaba, te învață să îți gestionezi timpul cât se poate de eficient și să fii mai productiv într-un interval de timp mai scurt.
Ideea este să muncești cu un scop, nu doar de dragul muncii ci pentru a ajunge unde îți dorești. Munca trebuie să fie nu mijloc care să te ajute să-ți atingi un scop, nu mai mult de atât.
Cum spuneam, toată cartea merge în direcția asta, sunt prezentate cred că zeci de site-uri de exemplu care îți pot eficientiza munca pentru că îți pot automatiza procesele. Sunt de asemenea zeci de întâmplări și testimoniale, din fiecare se poate învăța câte ceva.
#cu ce m-am ales citind cartea
Cu niste concepte foarte interesante. 4 Ore-Săptămâna de lucru m-a învățat măcar două chestii interesante.
Am mai zis-o și în trecut, îmi plac cărțile de dezvoltare personală fie și doar pentru că sunt altfel. Altfel nu e întotdeauna bine să zic așa dar tot interesant rămâne pentru că îți dezvoltă creierul. E important să știi că există și alt mod de rezolvare și se aplică la aproape orice.
Asta face și cartea asta, îți prezintă niște concepte interesante. Mă voi opri asupra a două dintre acestea, ce mi-au atras atenția, mi se par foarte interesante.
Acestea sunt:
- Legea lui Pareto
- Legea lui Parkinson.
Legea lui Pareto
Să le luam pe rând. Legea lui Pareto mai poartă și numele de Distribuția Pareto sau Principiul 80/20. Pareto a găsit această formulă studiind veniturile undeva pe la începutul anilor 1900. Printr-o formulă matematică, el a observat ca 80% din venituri sunt produse și deținute de 20% din populație.
Este însă o lege, un principiu, o formulă, cum vrei să-i spui, care se aplică și în afara economiei. Evident poate lua diferite forme, în funcție de context mai poate fi exprimată și așa:
- 80% din producție rezultă din 20% din investiție;
- 80% din rezultate provin din 20% din efortul și timpul total;
- 80% din profiturile unei companii provin din 20% din produse și clienți;
- 80% din toate câștigurile de la bursă sunt realizate de 20% din investitori și 20% din portofoliul individual.
Desigur, proporțiile pot fi un pic diferite în anumite cazuri dar principiul rămâne în picioare. Cum poți să aplici asta în viața ta? Destul de ușor, dacă ești un pic analitic.
Tim îți arătă exact cum să faci asta. A aplicat acest principiu pe prima sa companie ce vindea suplimente nutritive și a vrut să știe:
- care 20% din surse cauzează 80% din problemele lui?
- care 20% din surse produc 80% din obiectivele propuse?
Analizând la modul acesta și-a dat de exemplu seama că lucra cu 120 de clienți en-gros. Dintre aceștia 5 aduceau 95% din venituri. Are sens să-ți bagi capul cu ceilalți 115 în acest caz? NU!!!
Legea lui Parkinson
Al doilea concept prezentat în 4 Ore-Săptămâna de lucru propune legea lui Parkinson la fel de interesantă ca prima. Autorul are o problemă cu programul 9-17, întrebarea lui este, cum este posibil ca toți oamenii de pe planeta să aibă nevoie de fix 8 ore pentru a-și rezolva task-urile de serviciu?
Este o întrebare extrem de bună. Nu avem nevoie de 8 ore. Această lege spune că o sarcină se va amplifica în complexitate și imortanță (aparentă) în raport cu timpul acordat completării ei. Dacă de exemplu ai 24 de ore să termini un proiect, atunci o să te concentrezi pe esențial. Dacă ai două săptămâni, focusul se duce pe alte zone ale acelui proiect și asta nu înseamnă că o să fii neapărat productiv. Dacă ai o lună, crește timpul irosit șamd.
Aceste concepte sunt de bază și autorul propune să le folosești astfel: identifică puținele sarcini cruciale care contribuie cel mai mult la venitul tău și programează-le cu termene-limită foarte scurte și precise.
Desigur, abia am reușit să zgârii un pic suprafața acestei cărți, sunt multe de zis dar trebuie să o citești ca să rămâi cu ceva ce poți aplica efectiv. Deși este foarte citibilă, mie mi se pare că trebuie citită pe îndelete și de două ori ca să fie eficientă. Este genul de carte care îți poate schimba viața dacă o lași.
De asemenea, pe Tim Ferris îl găsim și pe blog-ul său: https://fourhourworkweek.com/. Acolo continuă cartea să zic așa, sunt concepte interesante prezentate, găsești un podcast cu invitați interesanți șamd. Eu zic să arunci un ochi, n-ai ce să pierzi.
De asemenea, aici avem discursul său de la Ted’s:
Cartea o am de la prietenii mei de la Targul Cartii, iti recomand sa-i vizitezi, gasesti o multime de carti extrem de interesante la preturi frumoase.