fis film 2001 Odiseea spatiala pe fundal planetar

2001: Odiseea spatiala, probabil cel mai bun film SF din istoria omenirii

Nici nu stiu de unde sa incep recenzia de astazi. Vorbim de probabil cel mai bun SF vazut de mine vreodata si in acelasi timp cumva cel mai bizar, mistic film.

sinopsis 2001: Odiseea spatiala

Este vorba despre clasicul „2001 A Space Odyssey (2001: Odiseea Spatiala), film realizat in 1968 si regizat de magistralul Stanley Kubrick (alien probabil).

Filmul a starnit ceva controverse la vremea lui si nu cred ca s-au terminat, asta pentru ca are multe simboluri/sugestii mai mult sau mai putin evidente. Din punctul meu de vedere Kubrick a fost MC (hip-hop) pentru ca a fost un maestru al subliminalului.

Ca de exemplu, scenele de deschidere ale filmului sugereaza destul de evident ca omenirea a fost creata prin intermediul/ajutorul exatratrestrilor. Nu sunt multe filme SF care sa aiba profunzimea acestui film si mesajele lui.

Nu prea vreau sa vorbesc mult despre film ca sa nu fiu spoiler, insa vreau sa subliniez ceva: practic filmul ia tot neamul la puricat ca cetatenii de etnie cand sunt intrebati de bilet in STB, de la maimuta la i8. De ce? Pentru ca se porneste dintr-un asa zis trecut, de pe vremea stramosilor presupus de natura cimpanzeica si se face ulterior un salt spectaculos, pana in viitor. Se ajunge practic de la bete si foc pana la Hal, mult mai avansatul frate mai mare al lui Siri/Cortana de astazi.

Este foarte interesant de vazut filmul, de la mine ia un 10, mi-a placut mult. Din partea mea un plus il are pentru decoruri si costume, foarte tari, foarte bine facute pentru 1968, culori placute, puternice, contraste tari.

Cum spuneam si mai sus, este cel mai bun film vazut de mine din clasa filme SF.


trailer aici


Sursa imagine: wikipedia.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *