mai multe camere de filmat

Filme romanesti episodul #5 | Anii ’80

Salve.Vorbim din nou despre filme romanesti, mai avem un pic pana terminam seria dedicata cinematografiei vechi de pana in 2000. Dupa anii ’50, anii ’60 si anii ’70, am ajuns la episodul 5 dedicat filmelor din anii ’80. Sa trecem insa la treaba pentru ca sunt multe filme bune din acea perioada si e mult de scris.

imagine sala de cinema
https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Sailko

Filme din anii ’80:

poster film blestemul pamantului blestemul iubirii
https://ro.wikipedia.org

Blestemul pamantului, blestemul iubirii | Drama | 1980

Drama fundamentala a filmului romanesc dupa umila mea parere. Evident ca filmul este o ecranizare a celebrei carti a lui Liviu Rebreanu, „Ion”. Din punctul meu de vedere este un film foarte bun ce ilustreaza foarte bine romanul.

Pentru cei care nu au citit cartea, Ion este un tanar sarac dar cinstit ce incearca sa-si castige cu propiile brate averea, sa se ridice in rand cu lumea. Dupa ce vede ca nu reuseste sa faca asta cinstit gaseste o alta metoda amagind-o pe una dintre cele mai bogate fete din sat. Odata imbogatit insa, Ion revine cumva la prima dragoste, averea nu prea il multumeste. Cele doua ambitii ale sale il macina si il duc spre pierzanie.

fotografie veche Iancu Jianu
https://ro.wikipedia.org

Iancu Jianu Zapciul si Iancu Jianu Haiducul | Istorice/Drame| 1980-1981

Doi in unu, doua filme pe care am ales sa le tratez ca pe un intreg pentru ca au acelasi subiect in prim-plan si reprezinta oricum o „serie”. Se poate deduce evident dupa nume despre ce este vorba. Ambele filme il au in prim-plan pe celebrul haiduc al Tarii Romanesti, Iancu Jianu. Diferenta intre ele este ca primul film trateaza mai mult modul in care Iancu Jianu a ajuns din zapciu (slujbas domnesc) haiduc in timp ce al doilea film al mini-seriei vorbeste despre activitatea lui de haiduc si latura lui umana, sentimentala etc.

poster film Drumul oaselor
https://ro.wikipedia.org

 Drumul oaselor | Aventuri | 1980

Film de marca al genului de filme de aventuri in Romania. Este un film celebru cel in care apare un personaj foarte romantic, Margelatu ce a luat viata de la celebrul Florin Piersic intr-un rol de revolutionar-haiduc-super-erou. Sunt cunoscute scenele de lupta si cascadoriile din acest film, semintele mancate de Margelatu, pistolul cu 8 tevi ce este curatat cu tuica bauta dintr-un toi etc. Din punctul meu de vedere am putea spune ca este un western-istoric romanesc, un film foarte bun insa cam cu de toate si in care actorii fac niste roluri foarte bune, de altfel distributia este renumita.

poster film Intoarcerea lui Voda Lapusneanu 1980
cinemarx.ro

 Intoarcerea lui Voda Lapuseanu | Drama istorica | 1980

Foarte bun film, film de marca al genului istoric romanesc, regizat de o personalitate a filmului romanesc, Malvina Ursianu.

Este si acesta o ecranizare a romanului „Alexandru Lapusneanu” scris de Costache Negruzzi. Actiunea filmului are loc in timpul cele de-a doua domnii ale lui Lapusneanu in Moldova. Se intoarce in tara cu sete de razbunare si cu dor de a face dreptate si de a face ceva pentru tara. Evident insa, este printre putinii ce au o astfel de dorinta. Majoritatea boierilor nu sunt de acord cu el motiv pentru care intre ei are loc o lupta surda la inceput pentru suprematie, o lupta care se termina pana la urma cu niste actiuni feroce si pline de cruzime dar necesare.

poster film Proba de microfon 1980
cinemarx.ro

Proba de microfon | Drama | 1980

Film de referinta al cinema-ului romanesc. Este un film ce poarta cap-coada amprenta lui Daneliuc fiind scris de el, regizat de el si mai are si rolul principal. Film despre socialism, despre adevarurile vietii de atunci.

Din intamplare, intre un cameraman si o „infractoare”, se isca un soi de idila de dragoste. Nelu este insa implicat intr-o alta poveste cu o colega de munca, reportera, Luiza. Pe de alta parte este prins intr-o alta lupta, se lupta sa nu fie luat in armata si tot asa.  Pe masura ce se indragosteste insa de  Ani (infractoarea) incepe sa o cunoasca mai bine si pe masura ce o cunoaste mai bine este din ce in ce mai dezamagit de… viata.

poster film Grabeste-te incet 1980
http://www.cinemarx.ro

 Grabeste-te incet! | Comedie | 1981

Comedie foarte smechera cu un Dem Radulescu foarte tare. Un cap de familie se grabeste cu masina sa ajunga acasa mai repede pentru ca era ziua lui. Da peste cineva cu masina dar nu opreste. Intamplarea insa il macina tot timpul, se tot gandeste la asta, devine aiurit si toate lucrurile se complica. Actiunea filmului are loc pe mai multe planuri si este foarte caterinca, un film cu replici savuroase de genul: „– Unde mergi draga in toiul noptii? – Ma duc sa ma spanzur! – Ia si cainele!”; -Nu-mi arde becul. – Si daca va ard eu o amenda, ar fi bine? – N-ar fi bine. – Circulati va rog si sa va arda becul! ”

poster film faleze de nisip
http://www.cinemarx.ro

Faleze de nisip | Psihologic | 1983

Printre putinele filme psihologice ale filmului romanesc, regizat de Dan Pita. Scenariul filmului a fost scris pe baza romanului „Zile de nisip” scris de Bujor Nedelcovici. Filmul a aparut in in 1983 dar a fost criticat de Ceausescu in persoana ca atare a fost retras imediat de pe piata. Este un film subversiv prin mesaj.

Pe plaja un medic are neplacerea sa ramana fara bagaje. Obisnuit sa aiba dreptate da vina pe un tanar sustinand la politie ca acesta este autorul furtului. Tanarul refuza sa recunoasca afirmatia medicului si de aici incolo incepe o lupta psihologica, mentala, intre cei doi.

poster film Horea 1984
https://ro.wikipedia.org

Horea | Drama istorica | 1984

Cred ca am mai zis-o in cateva randuri dar clar asta este filmul meu romanesc preferat. Numele spune tot, este un film cu si despre Horea, unul dintre cei trei celebri conducatori ai rascoalei taranesti din 1784 alaturi de Closca si Crisan.

Este evident vorba despre actiunile lui in calitate de conducator al rasculatilor, despre actiunile aceste armate populare, despre felul sau de-a fi, despre caracterul sau cumpatat si intelept, despre inteligenta lui etc. Filmul are un scenariu bun, cu replici tari si un umor negru si solemn pe alocuri.

poster film Secretul_lui_Bachus
https://ro.wikipedia.org

Secretul lui Bachus | Comedie-Actiune | 1984

Clar unul dintre cele mai bune filme romanesti. Mi se pare printre putinele filme bune de investigatie de la noi.

Emil Hossu este un ziarist dur, de investigatie ce aduce teama prin simpla aparitie pentru ca este clar un om ce-si face meseria fara menajamente. Din acest motiv a si fost poreclit „Balaurul”. Dintr-un paradox (directorul ziarului unde lucreaza il trimite prin Berceni sa investigheze ceva banal), intra pe urma unei retele conduse de un gestionar cunoscut sub numele de „Nea Bachus”. Se imprieteneste cu acesta si face mari eforturi pentru a-i afla secretele si a „pune jos” reteaua. Este urmat de „Secretul lui Nemesis”, film aproape la fel de bun.

poster film Morometii 1988
https://ro.wikipedia.org

 Morometii | Drama | 1987

Celebra ecranizare a cartii lui Marin Preda, este o drama taraneasca foarte profunda. Un film foarte bun in care probabil Victor Rebengiuc isi face rolul vietii. Regasim de asemenea si alti actori celebri ca Luminita Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorel Visan, Florin Zamfirescu sau Mitica Popescu.

Din punctul meu de vedere n-are rost sa vorbesc despre acest film. Daca nu stiti subiectul, puneti mana si cititi cartea sau uitati-va la film, cum vreti doar sa picati pe subiect pentru ca fie ca vorbim de film, fie ca vorbim de carte, vorbim despre opere reprezentative ale artei romanesti.

poster film Liceenii 1987
https://ro.wikipedia.org

Liceenii | Comedie romantica | 1987

Fac o exceptie de la „regula de zece” impusa aici pe blog. Asta pentru ca nu aveam cum sa sar peste acest film, este reprezentativ pentru cinematografia romaneasca. Este cred unul dintre cele mai cunoscute si mai indragite filme de pe la noi. „Liceenii” a fost precedat de „Declaratie de dragoste”.

Este printre putinele filme romanesti cu adolescenti. Filmul ne prezinta idila dintre Mihai (Banica Junior) si Dana (Oana Sarbu) si aventurile lor pe la liceu, nu neaparat erotice (inca). Este un film frumos, caterinca, neobisnuit insa pentru acele vremuri cred. Este continuat de „Extemporal la dirigentie” si de „Liceenii Rock’n’roll” in 1991 film mult mai americanizat si mai liber. Din acel film a ramas celebra scena de dragoste dintre Oana Sarbu si Banica Junior (saru’mana doamna Oana, buna treaba). 🙂


Incheiem astfel aici si articolul cu recomandari filme din anii ’80 desi ar mai fi fost si altele de recomandat, de data asta insa chiar nu am vrut sa fac doua parti. Pe langa cele din articol mai merita amintite: Burebista, Plecarea vlasinilor, Intoarcerea vlasinilor, Secretul lui Nemesis (toate acestea au fost recenzate aici pe blog in articole dedicate si nu am vrut sa le reiau) si Muntii in flacari, Angela merge mai departe, Mircea, Noi, cei din linia intai, Extemporal la dirigentie, Flacari pe comori, Salutari de la Agigea sau Prea tineri pentru riduri. Desigur, articolul vorbeste doar despre filmele vazute de mine.

Sanatate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *