12 ani de sclavie coperta fata

12 ani de sclavie – Solomon Northup | Recenzie carte

Salve. Azi discutam despre o carte trista deci imi pare rau pentru cei care vor sa citeasca ceva vesel, nu este cazul. Carte recenzata se numeste „12 ani de sclavie”  scrisa de Solomon Northup, care este si personajul principal.

black man in chains
sursa

12 ani de sclavie

Cartea sa zic ca am gasit-o intamplator, in casa. O cumparase sora-mea acum ceva timp insa eu habar nu aveam. Gasind-o si stiind ca ecranizarea acesteia a castigat un Oscar si a creat multa valva, am pus mana sa o citesc.

Este o carte placuta dar trista.

Rezumata in o singura propozitie este o carte despre un nene de culoare, crescuta in New York ce a fost insa rapit si vandut ca sclav in Sud. Si-a petrecut in sclavie… 12 ani.

Evident, ca aduce aminte de „Coliba unchiului Tom” povestea este asemanatoare. Difera insa din mai multe puncte de vedere si mi se pare mult mai putin trista. Practic eu vad cartea asta ca pe o biografie sau un reportaj documentar, ceva de genul asta.

Omul, adica domnul Solomon Northup de care ziceam ca este personajul principal, ne povesteste pas cu pas tot ce a trait. Momentul zero este cel al capturarii sale, povesteste tot de cand a ajuns sclav pana cand a fost eliberat.

Mie mi-a placut destul de mult, este o carte interesanta, placuta din punct de vedere literar, scrisa cursiv insa usor de citit. Desi nu vad ceva special la ea, este o carte care te prinde repede si inainte sa o lasi din mana iti doresti sa mai citesti cateva pagini.

V-o recomand cu siguranta, merita citita. N-am vazut si filmul inca insa o sa ma uit cu siguranta fie si doar pentru ca a luat Oscarul. 🙂

Pentru cine nu e asa norocos ca mine sa o „gaseasca” prin casa, poate fi cumparata de pe Libris, redusa cu 5%. Link direct aici.

coperta carte 12 ani de sclavie libris.ro
libris.ro

Nu uitati sa dati un rating si sa va abonati daca v-a placut articolul. De asemenea, astept recomandari de carti in comentarii si va rog sa dati un ochi prin „recenzii carti„.

Sanatate!

10 thoughts on “12 ani de sclavie – Solomon Northup | Recenzie carte”

  1. Andrei Gheorghe

    Titlul „articolului” induce in eroare. Ma asteptam la o recenzie, dupa cum se si prezinta, si, m-am gasit citind o parere, vaga, despre un subiect interesant dealtfel.

    1. Este un articol nu este nevoie de ghilimele – ca este bun sau slab, alta discutie. Este o recenzie din punctul meu de vedere si facuta in felul meu. Imi pare rau daca n-a fost pe gustul tau.

  2. Si eu am vazut filmul dar nu am citit cartea si nici nu stiu daca vreau sa o citesc pentru ca este o poveste trista, iar filmul a fost suficient de bun.

  3. Nu am citit cartea, dar am vazut filmul. Multe drame s-au petrecut de-alungul anilor, in care cei „diferiti” si slabi in opinia unora erau exploatati de cei puternici.

  4. Am vazut filmul, care am inteles ca este o ecranizare destul de fidela. Film facut special pt Oscar, adica plictisitor, dar l-am urmarit. Mi-a placut creionarea celor cativa stapani de sclavi la care a poposit Solomon, vandut sau nu. Fiecare cu felul sau de a fi, unii plini de cruzime, altii mai blanzi. Insa nu m-as hazarda sa fac o paralela cu unchiul Tom, 12 ani de sclavie este altceva.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *