Acest articol trebuia sa apara in principiu prin decembrie, inainte de Craciun. Dar daca nu l-ai citit de Craciunul din 2023, sper sa-l citesti de alte Craciunuri. Sau de ce nu, chiar pe parcursul anului, ca in ziua de azi, poti face carnati oricand, nu doar de sarbatori. Cred insa ca fix preparatul de azi m-a impiedicat sa scriu articolul la timp. Dar hai sa vedem 10 tipuri de carnati din toata lumea.
Ar trebui sa fac cateva precizari de la inceput. Nu degeaba am scris „din toata lumea”. Este un preparat care se regaseste cam pe toate continentele, doar cei din Antarctida nu se bucura de acest preparat. In rest, ideea preparatului apare cam prin orice bucatarie.
Din cautarile mele, nu reiese originea exacta a acestui preparat. Este destul de sigur ca existau inca din anchititate, sunt ceva indicii in acest sens in literatura acelor vremuri. Dar exact unde, cine, ce si cum, asta nu se stie. Nici nu prea conteaza de altfel.
Nici in bucataria romaneasca nu stiu exact de la cine au ajuns si cand. Cum pe la noi au trecut multi, am imprumutat fireste si preparatele de la ei. Asa ca ar fi putut ajunge pe filiera turceasca, ruseasca sau cine stie, poate or fi fost mult mai vechi de atat. Poate ii avem de la greci sau de la romani. Eu unul nu sunt lamurit, daca cineva are informatii clare, este rugat sa lase un comentariu.
Mentionez doar ca la noi, originea cuvantului „carnat” provine din latinescul „carnacius” (care deriva la randul sau din „caro” care inseamna „carne”).
Ca buzoian de origine, n-am cum sa nu mentionez „Carnatii de Plescoi”, probabil cei mai cunoscuti carnati de la nivelul Romaniei. Dar mai sunt desigur si alte tipuri, care difera si in functie de zona si in functie de modul de preparare.
De exemplu, la mine in familie carnatii (cel putin in perioada sarbatorilor de iarna) se pregatesc in casa. Ii lasam apoi la uscat o vreme (chiar daca stau la bloc) si ulterior se pot congela sau chiar pune la untura – pentru conservare.
Exista insa suficiente materiale despre carnatii din Romania, sa trecem si la alte tari.
10 tipuri de carnati din toata lumea
Am zis si mai sus, as putea sa fac o lista cu 100 de tipuri de carnati, nu doar cu 10. Nu de alta, dar asa cum si la noi exista mai multe tipuri, cu atat mai mult exista si in alte tari. In Germania, inteleg ca exista sute daca nu mii de variante. Nu vom trece prin toate, ca blog-ul meu nu e carte de bucate. Doar ce mi-a atras mie atentia.
Aaa, inca ceva, nu e un top. Eu le-am scris dupa cum „mi-au picat in mana”, ca atare ordinea aparitiei lor in articol este irelevanta.
Merguez
Este un tip de carnat foarte popular in Franta in aceste vremuri. Nu este insa originar din Franta, ci a fost adus undeva prin anii 60-70, de imigrantii din Maghreb. Acest preparat este facut din carne de oaie sau de vita, condimentata cu chimion si pasta de ardei (harissa). Ca „invelis” se folosesc mate de oaie. Evident, fiind un produs musulman, n-avea cum sa aiba alt continut. De obicei se serveste la gratar – si mie mi se pare ca arata foarte bine.
Chorizo
Ne mutam prin Spania/ Mexic. Vorbim de data asta de un preparat mai cunoscut si pe la noi. A aparut in zona aia de la portughezi se pare. Cuvantul deriva din latina, din „salsīcia” care se pare ca ar insemna „sarat”.
Este facut din carne de porc, fermentat, sarat si afumat in acelasi timp condimentat cu ardei iute. Carnea in general este taiata mai mare, apare mai mare in carnat. Si contine desigur si grasime de porc, poate mai mult decat in cazul altora.
Ca gust, mie imi aduce aminte de babicul nostru, romanesc. Probabil si din cauza faptului ca este mai iute.
Se poate consuma ca atare sau folosi pentru a condimenta diverse alte preparate. Evident, si in cazul asta acestui preparat exista diverse variatiuni, ca si Spania e mare si Mexicul.
Weisswurst
Ramanem tot in Europa momentan dar schimbam tara. Germania, e tara carnatilor si a berii. Asa cum au multe variante de bere au si de carnati. „Wurst” gasesti fara numar.
Eu am ales sa prezint un preparat un pic mai exotic. As zice ca poate chiar unic prin prisma faptului ca e un carnat alb. Da, am scris bine, e un carnat alb. Si asta nu e o reminescenta ariana, e alb din alt motiv.
Este facut din carne de porc, tocata foarte marunt – mie mi se pare ca e gen leber – si condimentata cu patrunjel, lamaie, ceapa etc. Cam de aia e si alb, ca spre deosebire de alte sortimente, nu contine ardei iute sau din astea.
De asemenea, preparatul se fierbe inainte de consum, acest tip de carnat NU se prajeste.
Sai Krok Isan
Produsele raman, dar schimbam continentele zic. Trecem la Sai Krok Isan, un carnat de data asta care provine din Tailanda. Mai exact, din nordul Tailandei, de acolo cuvantul „Isan”, care asta inseamna.
Fiind un produs asiatic, se putea sa lipseasca orezul? Nu, nu se putea. Este preparat din carne de porc, orez, usturoi, sare si niste otet. Pe masura ce se umple intestinul, se rasuceste dar in bucati cumva mai mici.
Din punctul meu de vedere, daca iau in calcul compozitia, aduce mai degraba a sarmale decat a orez. Se poate desigur praji sau pune pe gratar, fiecare cum doreste. Se serveste de obicei alaturi de legume crude – ceea ce mi se pare o idee foarte buna si foarte sanatoasa.
Evident si aici exista variatii, se poate servi si fermentat de exemplu.
Linguica
Aici suntem jumi-juma. Este un preparat servit in Portugalia dar si in Brazilia. Avand in vedere istoria celor doua tari, este clar ca una a influentat-o pe cealalta.
Este un carnat care mie mi se pare ca seamana destul de mult cu carnatii nostri de casa. Este facut din carne de porc, cu usturoi, ceapa, paprika si alte mirodenii. Si pare ca e destul de gras. In afara de ceapa (care cel putin la mine, in zona Buzaului nu se pune in carnati) e la fel.
Se poate lasa la uscat, se poate praji, se poate pune pe gratar, se poate utiliza cu alte preparate etc. Are o gama larga de intrebuintari.
Am ajuns la jumatatea articolului despre 10 tipuri de carnati din toata lumea. Sper sa reusesc sa-l termin, nu de alta dar mai greu cu salivatul.
Makanek
Ne intoarcem in zona orientala, deci sa ne fie clar ca n-avem carne de porc. Avem insa miel, vita sau combinate, indesate pe un mat de oaie. Se adauga chimion (idee nu prea buna dupa parerea mea), scortisoara (si mai rau), nucsoara, seminte de pin, otet si vin alb.
Sunt si ei facuti pe modelul „carnaciori” si se pot servi prajiti sau pe gratar.
Boerewors
Am zis ca sunt cam pe toate continentele? Am zis. Pai atunci sa trecem la Africa de Sud. Acolo se prepara aceste tip de carnat dar si prin Zambia, Zimbabue, Botswana sau Namibia.
Reteta este foarte clar reglementata de guvern – cel putin pentru ce se gaseste in comert, desigur. Trebuie sa contina maxim 30% grasime, 60% carne si 10% condimente. Carnea, e variata, se poate folosi porc, oaie, vita, capra, aproape orice.
Se condimenteaza cu nucsoara, cuisoare, coriandru, piper, sare etc. Seamana cu carnatii proaspeti de la noi (exceptie condimentele). De obicei asa se si fac, intr-o spirala lunga, fara rasuciri.
Sucuk
Se regaseste si pe taramurile noastre dar sub numele de sugiuc sau ghiuden. Din cate stiu eu, mai ales prin partile Dobrogei. Este de origine turceasca si este foarte similar cu babic-ul. Se gaseste de asemene cam peste tot prin Balcani.
Aici vorbim de o combinatie sa spunem asa, pentru mine este un carnato-salam. Se face dintr-un amestec de vita si oaie dar se poate folosi si porc sau carne de cal, pentru populatiile mai exotice. Carnea este tocata bine sa spunem asa, se condimenteaza si apoi se lasa la uscat sau la afumat. De obicei, este destul de picant si se serveste ca aperitiv, un soi de mezel.
Gio Lua
Mergem inapoi prin Asia, de data asta in Vietnam. Aceasta nu este chiar un carnat, sa spunem asa. Este insa un preparat pe care l-am ales pentru diversitate. Am zis ca nu e chiar un carnat, pentru ca simplul motiv ca umplutura nu este bagata intr-un intestin.
Mie mi se pare ca aduce mai mult a parizer, ca aspect. Se prepara din carne de porc, sare, usturoi, ulei, sos de peste, piper si niste ulei. Toate astea se toaca foarte fin si se formeaza un fel de pasta. Pasta respectiva este turnata intr-o forma rotunda. Ulterior, se scoate din forma si se infasoara fie in frunze de banana, fie in folie de plastic. Se gateste la abur.
Sai ua
Incheiam cu un preparat din zona Tailandei si Myanmar – dar nu numai. Ca aspect, este o combinatie intr-un un carnat si un mititel de la noi, sa spunem asa.
Desi ma asteptam la ciudatenii, este facut din carne de porc tocata cu diverse mirodenii si condimente. De obicei se serveste la gratar, impreuna cu orez sau cu alta garnitura.
Aici incheiem calatoria noastra culinara de astazi. Si eu zic ca se pot incerca si local, la noi, cateva din preparatele astea. Cel putin eu asta am in plan. Daca esti satul de carnati traditionali, ce sa zic, ai aici 10 tipuri de carnati din toata lumea, fa-ti de cap.
Si daca iti iese ceva misto, lasa un comentariu, te rog.