Coperta Dictionar Cinematografic

Nicolae Barbelian

Incepand de astazi lansez o noua rubrica de fapt doua dar la a doua revin mai tarziu. Ca si in cazul altora  va fi ceva meteoric, voi posta cata vreme voi avea material.

Articolele postate la aceasta rubrica le veti identifica usor dupa tagul „dictionar cinematografic” (nu vreau sa fac o categorie separata pentru ele le veti gasi in categoria „diverse”).

Dar sa trec peste introducere. Despre  ce este vorba? Cum ziceam si intr-un post anterior, cel despre „Secolul cinematografului”mi-am achizitionat niste carti vechi despre filmul romanesc si despre film in general. Printre ele se numara si cartea „Dictionar cinematografic” ce contine evident diverse explicatii despre filme, despre termeni din cinematografie, despre actori ce au facut istorie etc.

Din propie experienta stiu ca netul este sarac in informatii cu privire la oamenii de film din Romania cel putin la cei din trecut. Ca atare, pentru ca tot am aceasta carte am decis ca pe masura ce trec prin ea sa postez anumite informatii despre oamenii de cinema. O voi face doar in masura in care nu se regasesc informatii despre ei pe net sau  doar daca sunt informatii noi. Daca ce gasesc in carte este deja pe internet si poate fi gasit usor, nu voi mai posta pentru ca nu vreau sa repet informatiile. Vreau doar sa fiu de ajutor celor putini ce cauta totusi info despre anumite persoane dar nu gasesc.

Va anunt de pe acum ca nici cartea mea nu este bogata in informatii despre cineasti insa contine macar un loc al nasterii, cateva date succinte si ce e cel mai important o lista cu filmele in care au jucat acestia.

„Invitatul” nostru de astazi este Nicolae Barbelian.

Nicolae Barbelian a fost operator si regizor roman. Debuteaza in cinematograful ambulant in anul 1911. Realizeaza in perioada 1912-1944 numeroase filme de actualitati si documentare. Colaboreaza la realizarea catorva filme de fictiune. Din 1940 lucreaza la Oficiul National Cinematografic.

Film: Operator:

1914-1915 – Joffre la Mizil (P. d’Allick); Din viata lui Pacala (L.Ressel);

1921 – Ecaterina Teodoroiu(?);

1924 – Milionar pentru o zi (J. Georgescu);

1925 – Nabadaile Cleopatrei (I. Sahighian); Datorie si sacrificiu (I. Sahighian);

1926 – Iades (H. Igirosanu);

1928 – Obiceiuri populare romanesti (M. Vulpescu);

1929 – Dragus (P. Sterian).

Sanatate!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *